Dit is alweer de vierde keer dat wij afreizen naar Bonnie Scotland, maar dit keer is het een bijzondere reis. Onze huwelijksreis! Op 1 oktober zeiden Onno en ik 'JA!!' tegen elkaar en drie dagen later zaten we in het vliegtuig.

Wat een opluchting. Gelukkig waren onze PCR tests negatief en waren de andere papieren ook in orde. Wat een gedoe en extra stress levert dat tegenwoordig toch op. Anyway, positive vibes only from now on!

We vlogen, zoals gebruikelijk, op Edinburgh Airport en nemen dan altijd een redelijk vroege vlucht. Achteraf bedacht ik mij nu dat we de volgende keer ook best eens op Inverness kunnen vliegen, aangezien we altijd richting die kant rijden. Scheelt namelijk weer een aantal uur rijden!


Rond 8.30 uur stonden we weer op de grond, haalden we onze drie koffers op en liepen we richting de car rental.

Hooo.. ja, je las het echt goed. We hadden drie(!!) koffers meegenomen! Waarom? Mijn trouwjurk en Onno's trouwpak moesten ook mee tijdens deze reis, maar daarover later meer...


Onze auto huren wij altijd via Sunny Cars. Een heel fijn, Nederlands bedrijf dat volgens mij over de hele wereld, maar in ieder geval in Europa, te vinden is. Bij de huur zit ook een volledig gedekte verzekering inbegrepen, dus hier heb je geen omkijken meer naar en hoef je dus ook niet apart af te sluiten. Let hier goed op, want ze proberen het bij de partner kantoren vaak alsnog aan te smeren!


Omdat we in Schotland aan de linkerkant moeten rijden, huren wij altijd een automaat. Ook wel lekker omdat je best vaak de bergen op moet klimmen en dan niet steeds hoeft terug te schakelen, met je linkerhand. En ik raad aan om een stevige bak te huren. De wegen zijn niet altijd even goed en met wat brede banden voel je je dan toch iets veiliger op de weg.


Het ophalen van de auto verliep vlekkeloos en na wat papierwerk te hebben ingevuld, konden we vertrekken richting onze eerste bestemming: Isle of Skye!

quiraing-isleofskye

maandag 4 en dinsdag 5 oktober


Na zo'n 4,5 uur rijden kwamen we dan eindelijk aan op Isle of Skye. En nee.. zo'n lange autorit is voor mij zeker geen straf, want de route is zo mooi! We verbleven op Isle of Skye in een mooie cabin van Ardcana met uitzicht op zee. Het hele huisje is gebouwd van duurzaam materiaal en erg modern ingericht. De eerste avond aten we bij Claymore, een restaurantje op slechts 5 minuten rijden van ons huisje. Als je binnenkomt lijkt het niet veel soeps, maar het eten is er echt heer-lijk. Heel veel gerechten met verse vis. Een dikke aanrader. Ook de hamburgers zijn er erg goed!


De volgende dag hadden we afgesproken met Sunnie en John. Huh? Wie zijn dat dan? Nou, hier komt het verhaal achter de koffer met onze trouwkleding. Sunnie is namelijk bruidsfotografe in Nederland en zij ging ons fotograferen! Zo tof! Ik had haar benaderd via Instagram, omdat ik wist dat zij dit erg graag wilde doen. Haar man John kwam ook gezellig mee en dus vertrokken wij die ochtend richting The Quiraing. Zie bovenstaande foto.


Het weer was echt perfect! Ik houd van een moody sfeer, dus niet zonnig. Lekker grauw, mistig, laaghangende wolken. Helemaal top! Koud was het wel, maar ach.. we wisten waar we het voor deden!


Na een uurtje te hebben geshoot bij The Quiraing gingen we naar Talisker Beach om daar ook nog wat mooie foto's te maken. Met trouwjurk en al dus weer achter het stuur en richting Talisker! We hadden echt enorm veel mazzel, want het was eb en mega rustig. Sunnie had ook haar drone meegenomen en kon hier helemaal losgaan. Zo gaaf!


Na deze shoot waren we wel een soort van onderkoeld en trokken we onze normale kleding weer lekker aan. Onno is een enorme liefhebber van whisky, dus uiteraard moesten we toen wel even langs de Talisker Distillery. Helaas was de brouwerij zelf gesloten vanwege Covid, maar natuurlijk kon er wel een flesje gekocht worden in de shop.

Weer eentje voor de verzameling!


In de avond hadden we met Sunnie en John afgesproken bij Claymore, omdat het ons gisteren zo goed was bevallen. We deden nog net de lichten niet uit, maar gingen dus als laatsten weg. Het was zo gezellig! Alsof we elkaar al jáááren kenden!

postweddingshoot-isleofskye-quiraing
postweddingshoot-scotland

Woensdag 6 oktober


Het was tijd om Isle of Skye te verlaten, maar eerst moesten we nog snel een zelftest doen en deze naar een 'priority mailbox' brengen. Dan denk je: 'Oh, die hebben ze vast in ieder dorpje. Gewoon een postkantoor.' Uhhh.. nee! We moesten uiteindelijk een uur rijden om even twee pakketjes te droppen. Wat een grap he? Haha, gelukkig bleken we de volgende dag allebei gewoon negatief te zijn, dus niets aan het handje.


Na dat avontuur gingen we per veerboot naar Raasay. Dit is een klein eilandje naast Skye. Op dit eiland is een paar jaar geleden een distillerij geopend mét een hotel. Win-win voor Onno natuurlijk! Helaas was het deze dag enorm regenachtig en grauw, maar gelukkig konden we wel een tour door de distillerij krijgen. Super leuk altijd om iemand zo gepassioneerd te zien vertellen! Na de tour mochten we natuurlijk ook een glaasje proeven, maar na een nipje schoof ik die toch maar snel door naar Onno. Ik ben echt geen fan, haha! On vond 'm heerlijk en heeft uiteindelijk een hele fles gekocht. Deze zijn trouwens behoorlijk zeldzaam en moeilijk te verkrijgen!


In de avond aten we in het nabij gelegen Raasay House Hotel. Een minuutje of 2 lopen, mits je niet compleet de verkeerde kant oploopt zoals wij... Gelukkig hadden we het na zo'n 100 meter door! Het stortte van de lucht, dus met een tweeën onder een plu'tje liepen we naar de ingang. Eigenlijk best romantisch! In het restaurant van het hotel werden we heel vriendelijk geholpen en hebben we heerlijk gegeten.


De volgende dag was het uiteindelijk nog best haasten, omdat we onze veerboot terug naar Skye wilden halen. Van het eiland hebben we dus vrij weinig gezien en heb ik eigenlijk ook geen foto's gemaakt. Mooi excuus om nog eens terug te keren dus!

isleofraasay-whisky-raasay
isleofraasay-whisky-raasay
glenfinnan-lochshiels-scotland

Donderdag 7 oktober


Helaas ook vandaag begonnen we de dag weer met regen, heel veel regen. Op het nippertje konden we de veerboot nog halen die ons terugbracht naar Isle of Skye. Aldaar aangekomen wilde ik toch nog wel graag naar The Old Man of Storr. Dit zijn puntige rotsen waar je via een flinke, steile tocht omhoog een prachtig uitzicht zou hebben. En ik zeg 'zou' want na deze barre tocht was het weer dusdanig verslechterd dat ik uiteindelijk helemaal niets kon zien! Haha, wat een giller en echt weer iets voor mij. Onno was namelijk zo slim om gewoon lekker in de auto te blijven zitten. Eigenwijze ik dacht dat het wel mee zou vallen. Boy, was I wrong! Maar ach, weer een ervaring rijker en toch mooi wel ff helemaal naar boven gelopen. Goed voor de benen en billen!


Na deze overwinning sprong ik weer bij Onno in de auto en reden we richting Inverness. In het hotel Kingsmills verbleven we nu al voor de derde keer, dus inmiddels is het onze traditie geworden om hier tijdens iedere reis te overnachten. Het is een lekker ouderwets ingericht hotel, maar super schoon en erg vriendelijk personeel. Ook de keuken is zeker aan te raden!


In de buurt van Inverness ligt Glenfinnan en wie Glenfinnan zegt, zegt Harry Potter! Het wereldberoemde viaduct komt namelijk voor in bijna iedere Harry Potter film. Als je mazzel hebt, komt zelfs The Jacobite stoomtrein nog langs! Dat gelukje hadden wij niet, máár het was tijdens ons bezoekje gelukkig wel even droog. Woehoe! De wandeling naar het viaduct is prima te doen en duurt hooguit een half uurtje. Dan sta je op een mooi punt zoals waar ik bovenstaande foto heb gemaakt.

Je betaalt voor het parkeren, maar verder kun je het gebied gratis betreden. Bij de parkeerplaatsen staat een informatiecentrum, een eettentje en zijn er ook (gratis) toiletten aanwezig.


glencoe-scotland-highlands

vrijdag 8 oktober


Na een heerlijk nachtje in ons hotel moesten we helaas alweer uitchecken. We genoten nog even van een ontbijtje en vertrokken toen richting Plodda Falls. Een waterval op iets langer dan een uur rijden vanaf Inverness. De weg erheen loopt door allerlei dalletjes en kleine dorpjes. Erg leuk! Na een ietwat ruig bospad kom je uiteindelijk aan bij de parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Als je uitstapt hoor je het water al naar beneden kletteren! Na zo'n 20 minuten lopen sta je onderaan de waterval. Deze waterval heeft voor ons een speciale betekenis, omdat Onno mij hier in 2019 ten huwelijk vroeg!


Via Plodda Falls vertrokken we uiteindelijk richting Glencoe. Een prachtig gebied waar wij nog niet eerder waren geweest. Onderweg maakten we nog wel even een pitstop bij nog een distillerij. Surprise, surprise! De Ben Nevis Distillery lag namelijk op de route, dus daar moesten we natuurlijk even langs. De tour was net afgelopen, dus besloten we alleen aan te haken bij de proeverij en kocht Onno daarna nog een mooie fles. Ook weer in the pocket!


Na nog zo'n 45 minuten te hebben gereden, kwamen we aan bij ons laatste hotel waar we nog drie nachten verbleven: Kingshouse Hotel. Een modern, maar sfeervol hotel gelegen op een geweldige locatie! Onze kamer had een schitterend uitzicht over de bergen, dus ik was al vrij snel in mijn nopjes. Toen we in het hotel aankwamen was het al donker geworden, dus we besloten om nog even een hapje te eten in het restaurant en verder rustig aan te doen.loveshoot-glencoe-glenetive
buachailleetivemor-buachaille-etive-glencoe

zaterdag 9 oktober


Vandaag stond er weer een gezellige dag met Sunnie en John op de planning! Ook in deze omgeving moest natuurlijk wel geshoot worden, dus On en ik trokken onze trouwkleding weer aan. Inmiddels helemaal onder de modder van de afgelopen shoots, maar ach.. schoner werd het toch niet!

De lucht begon rond het afgesproken tijdstip wat te betrekken en uiteindelijk regende het pijpenstelen. Ook dat is Schotland! Omdat Sunnie en John er toch al bijna waren, besloten we eerst nog even een theetje te doen in de lobby en te wachten tot het droog werd. Geen straf, want we zaten bij een heerlijk haardvuurtje.


Gelukkig klaarde het na een uurtje op en gingen we op pad! De autoweg loopt langs alle mooie plekjes, dus we konden eigenlijk zo de weg oversteken en richting Glen Etive rijden. Hier heeft Sunnie wederom ge-wel-dige foto's van ons gemaakt (zie hieronder), maar ook maakte ik nog wat lieve plaatjes van hen!


We sloten de laatste dag van Sunnie en John af in het restaurant van ons hotel. We trakteerden hen op een etentje, omdat ze zoveel moeite voor ons hadden gedaan. Het was weer zo gezellig! Echt leuk om zo'n goede klik te hebben met mensen die je nauwelijks kent.

postweddingshoot-glencoe-weddingdress

zondag 10 oktober


Onze laatste volle dag in Schotland. Na ons ontbijt reden we naar Oban. Een klein havenstadje met een bruisend centrum. En.. een distillerij! Helaas was ook deze gesloten door Covid, maar uiteraard ging er wel weer een mooi flesje mee. Tellen jullie inmiddels mee? Op hoeveel flessen zitten nu?!

Na nog even te hebben rondgelopen in Oban stapten we weer in de auto. Ik zag dat Castle Stalker in de buurt stond, dus daarom moest ik natuurlijk even langsrijden voor een mooie foto! Dit bleek makkelijk gezegd dan gedaan, want via een heel moerassig pad moest ik die kant oplopen. Het kasteel is niet te voet bereikbaar, dus moest ik via wat onhandige keien en glibberig zeewier zo dichtbij mogelijk zien te komen. Bovenaan deze blog zie je het uiteindelijke resultaat. Gelukt!


Na dit avontuur gingen we naar Glen Etive. Ik wilde graag de hele route eens uitrijden, want deze weg loopt helemaal de bergen in. Af en toe natuurlijk even stoppen om een mooie foto te maken! Je waant je even helemaal alleen op de wereld als je hier rijdt. We kwamen slechts een paar auto's tegen. Heerlijk! Rond een uur of 6 kwamen we weer aan bij het hotel en genoten we van ons laatste diner.

deer-glencoe-kingshousehotel
glencoe-whitecottage-scotland
glencoe-glentive-jamesbond

maandag 11 oktober


De dag van vertrek. Het zit er weer op. Diepe zucht... Bij andere vakanties kijk ik er altijd enorm naar uit om weer naar huis te gaan, maar vertrekken uit Schotland doet altijd wel een beetje pijn. Wat geniet ik toch altijd van dit land en de mensen! De reis naar het vliegveld duurde nog zo'n 2 uur, dus onderweg konden we gelukkig nog even genieten van al het moois om ons heen.


Bij het vliegveld aangekomen, leverden we natuurlijk eerst netjes onze huurauto weer in. En voordat we weer terug naar Nederland konden vliegen, moest we eerst nog weer een test doen. Wat een gedoe weer! Gelukkig ook nu weer niets aan de hand, dus na een paar uurtjes stapten we kerngezond weer op het vliegtuig richting Amsterdam.


Het was weer een geweldige vakantie en we hopen nog vele malen terug te keren!


Mocht je nog wat meer (bewegende) beelden van onze reis willen zien? Kijk dan op mijn Instagram pagina even onder de highlight 'traveling'.


Follow me on Instagram

@nikitavanderhaven