maandag 25 en dinsdag 26 april


De data van deze reis kloppen eigenlijk niet. Uhh.. wacht. Dit klinkt bekend? Was dit ook al niet het geval bij de reis naar IJsland? Haha, yep! Dit keer was het alleen niet het weer dat roet in het eten gooide, maar was het de nasleep van een staking + het begin van de meivakantie. We waren 3 uur van tevoren aanwezig, maar miste onze vlucht. Slechts 5 minuten waren we te laat. BALEN!! Niet alleen schopte dit onze hele planning in de war, maar ook moest ik hierdoor een te gekke shoot cancelen. Ik keek hier al weken zo naar uit! Maar goed, niets aan te doen. Bij de servicedesk van KLM konden we gelukkig onze vlucht nog wel omboeken naar de dag erna, of nou ja... de avond erna. We zouden dan namelijk pas om 20.55 uur de lucht in gaan. Enige optie, dus het moest maar. Eenmaal thuis aangekomen moesten we nog veel meer regelen. Onze AirBnB moest omgeboekt worden, de huurauto gecanceld en opnieuw gereserveerd en we moesten twee andere hotels boeken. Niet de manier waarop we deze dag in gedachten hadden!


Tegen de avond hadden we gelukkig alles geregeld en spraken we af om de volgende dag dan maar alvast om 14.30 uur naar Schiphol te gaan, zodat we sowieso op tijd zouden zijn. En ja, dat waren we ook. Binnen een uur stonden we aan de andere kant van de douane! En je gelooft het niet.. Onze vlucht had 1,5 uur vertraging! Haha, die 1,5 uur vertraging hadden we graag de dag ervoor gehad, maar nu toch echt niet.


We vlogen uiteindelijk om iets voor 22.45 uur weg uit Amsterdam en landden even voor 23.00 uur in Edinburgh (het is daar een uur vroeger). De lieve meneer van de car rental was voor ons nog tot extra laat gebleven, want anders hadden we dus ook geen auto gehad om naar ons hotel te rijden. Haha, wat een gedoe!


Om iets voor middernacht ploften we neer op ons hotelbed op 10 minuutjes rijden vanaf het vliegveld. Heel simpel, heel klein. Maar het was echt alleen even om te slapen, want ons wekkertje hadden we om 6.00 uur gezet!

glenfinnan-viaduct-jacobitetrain-harrypottertrain

woensdag 27 april


Yep, dat was even vroeg na zo'n korte nacht! Maar we hadden er zin in, want we hadden onze zinnen gezet op het zien van de 'Harry Potter trein' oftewel The Jacobite Train bij het Glenfinnan Viaduct. Deze plek is daadwerkelijk gebruikt in de tweede Harry Potter film! Ik was er zelf al een keer geweest, maar voor de trein was ik toen te laat.

We hadden gezien dat de trein om 10.45 uur of 15.00 uur voorbij komt op het viaduct, dus snel de auto in en linea recta richting Glenfinnan! Onderweg moest ik nog even stoppen om te tanken, want helaas had de vorige huurder de tank maar tot de helft volgegooid. De benzineprijzen lagen hier iets lager dan bij ons, maar alsnog ook rond de € 2,00 per liter. Ik had nog wat briefgeld in mijn portemonnee van onze huwelijksreis, dus zo deed deze eerste tankbeurt iets minder pijn.

Om 10.30 uur stipt reden we de parkeerplaats op van het Glenfinnan Viaduct. Je koopt hier een dagticket zo'n € 7,- om te mogen parkeren. Best prijzig, maar ik vind het zeker de moeite waard!

Met enige haast liepen we snel naar een mooie plek om de trein goed te zien en te fotograferen. We waren uiteraard niet de enigen met dit briljante idee! De hele berg zat vol met toeristen en hun camera's en telefoons.

Na een kwartiertje zagen we in de verte wat stoom in de lucht. Jaaaa!! Daar komt 'ie! Je hoorde iedereen excited worden en nog even snel de laatste instellingen in hun camera's aanpassen. 'Tuuutt ttuuuuut!' Of nou ja.. iets wat erop lijkt. Daar was 'ie dan.

DE STOOMTREIN! Wauw, wat gaaf! De mensen in de trein zwaaiden naar ons en wij naar hen, haha. Zo cheesy, maar zo leuk.

Check! Die kon van het lijstje!

Hierna hebben we nog even rondgelopen onder het viaduct, aan de overkant bij het monument en liepen we nog even naar de mooie Church of St. Mary iets verderop.


Hierna moesten we toch echt weer vertrekken, want... in de avond stond er een coupleshoot gepland! Ja ja! Via Facebook had ik een Amerikaans stel gevonden dat heel graag model wilde staan op The Quiraing. Zo vet!

Vanuit Glenfinnan moesten we nu dus naar Isle of Skye rijden. Tja, dat is nog zo'n 3 uur rijden. We besloten om eerst boodschappen te doen in Fort William en toen meteen door te rijden naar The Quiraing.

Langs de route kwamen we ook nog langs het prachtige Eilean Donan Castle en besloten we daar nog even een pitstop te maken. Ook hier betaal je weer om te mogen parkeren, maar dat kostte ons maar € 2,- en gaf ons veel mooie plaatjes terug!


Ok, nu moesten we wel erg haast maken om voor 19.00 uur bij The Quiraing aan te komen. Hoppa! Autootje in en gaan. Over de mooie Skye bridge reden we het schitterend eiland weer op. Thuiskomen.

Om 18.55 uur reden we The Quiraing op. Ik was hier nog niet eerder geweest tijdens zonsondergang, maar ook nu was het weer schitterend. En.. heerlijk rustig! Yes!


Even na 19.00 uur kwamen Charles en Jessica aan met hun huurautootje. Een super spontaan en lief stel. Echt, er viel een last van mijn schouders. Het is natuurlijk best spannend. Helemaal in het Engels en in een ander land, maar het verliep allemaal erg soepel. Of nou ja.. op een paar Engelstalige blunders na van mij dan. Hahaha! Zo zei ik steeds: Let's go upstairs! Stairs? Really meid?

Enne.. nog een mooie. Ik begon te hakkelen over het woord 'photogenic' en zei dus 'photogenetic'! Haha nou, we hebben dus onwijs veel gelachen tijdens het shooten. Loved it!


Tot de zon bij achter de bergen verdween, ging ik door met shooten. Na de shoot gaven we elkaar een knuffel en sprongen we allemaal weer in ons eigen autootje. Zij richting hun B&B en wij richting onze AirBnB. In het donker. Haha, dit was echt een top idee.

Ons huisje lag namelijk in een boerendorpje en de huisnummers waren niet al te best aangegeven. Al met al ben ik geloof 4 keer heen en weer gereden in de straat om er vervolgens achter te komen dat we er steeds vlakbij stonden. De bewoners zullen wel gedacht hebben..

coupleshoot-islefofskye-quiraing
loveshoot-islefofskye-quiraing

donderdag 28 april


Vandaag konden we dan eindelijk een beetje 'normaal' van start. We ontbeten eerst even rustig in ons mooie huisje met prachtig uitzicht. Vandaag wilden we sowieso naar de Fairy Pools gaan en naar Talisker Beach. Gelukkig hoefden we dit keer niet weer uren in de auto te zitten, maar kwamen we na een half uurtje aan bij de Fairy Pools. Ook hier betaal je weer een dagticket om te kunnen parkeren, maar gek genoeg kan ik niet achterhalen hoeveel we hiervoor moesten betalen. Ik denk rond de € 5,- en daarbij kun je gratis gebruik maken van het toiletgebouw dat er staat. Mega schoon en modern! Toen wij hier in 2017 waren, stond er nog helemaal niets en moest ik dus de bosjes in.


De wandeling naar de voet van de Cuillin is prima te doen, maar raad ik ten zeerste af als je slecht ter been bent. Je moet een aantal keer over rotsen springen en het pad ligt vol losliggende stenen en grind. Terug is het laatste stukje ook nog wel aardig steil.

Wij liepen bij tot de voet van de berg en toen weer terug. Ik miste steeds een mooi stukje dat ik de vorige keer had gefotografeerd, maar uiteindelijk bleek dat we hier dus al voorbij waren gelopen haha. Typische actie voor mij!


Na de Fairy Pools reden we door naar Talisker Beach. Een afgelegen strand in een baai, met zwart zand en veel keien. Van de vorige keer had ik onthouden wanneer het eb en vloed zou zijn, maar daar aangekomen begon het net vloed te worden. Iets te laat!

Desalniettemin hebben we nog wel mooie foto's kunnen maken en liet ik mijn drone ook nog even op.


Mocht je hierheen gaan, houd er dan rekening mee dat parkeerplaatsen zeer beperkt zijn. Het is geen enorme trekpleister, maar het staat al snel redelijk vol langs de weg en op het ieniemienie parkeerplaatsje. Parkeren is hier overigens gewoon gratis en via een mooie wandelroute loop je in +/- 20 minuutjes naar het strand.


Hierna reden we nog even langs een supermarkt in Portree voor een late lunch en wat extra snacks.


We waren om 17.30 uur weer terug in ons huisje. Lekker op tijd, want die avond ging ik live voor een Q&A met Abigail van Kooten en Robin van Weert. Super leuk om te doen! We bespraken wat ik al tijdens de In Frame Mastermind (die zij hosten) had geleerd, hoe ik mijn gestelde doelen heb bereikt en wat mijn plannen voor de toekomst zijn.

Mocht je dit terug willen kijken, ga dan even naar de Instagram van Abigail.

Ik kreeg tijdens deze Q&A namelijk ook nog een te gekke aanvraag binnen!


talisker-beach-bay-isleofskye
scottish-highlands-mountains
lighthouse-neistpoint-isleofskye

vrijdag 29 april


Zo snel als we Skye binnenreden, zo snel moesten we vandaag ook weer vertrekken. Helaas konden we onze verloren nachten niet omzetten en moesten we voor onze laatste nacht in een hotel verblijven.


Ik had er daarom ook meteen voor gekozen om een hotel in de buurt van Inverness te kiezen. Prachtige omgeving en zo kon ik ook meteen even aan mijn zusje laten zien waar Onno mij 3 jaar geleden ten huwelijk vroeg!

Maar eerst wilden we nog erg graag naar het Neist Point Lighthouse. Op nog geen half uur rijden van ons huisje reden we over de smalle weggetjes richting de vuurtoren. Het was redelijk vroeg, dus op een paar campers na stonden er nog helemaal geen auto's. Geen mens te zien op de klif, dus helemaal top! Drone de lucht in en gaan!


Na een half uurtje wat mooie kiekjes te hebben gemaakt, werd het al iets drukker op de klif en besloten we weer te gaan. We reden nog wat rond op het eiland. Langs Dunvegan Castle, Sligachan en Elgol. Op de route richting het laatste dorpje hoopten we wat Schotsen Hooglanders tegen te komen, maar helaas. Vooral schapen. Heel veel schapen!


Rond het middaguur reden we nog even langs een winkeltje om wat sandwiches te scoren. En kocht ik nog een heerlijke geurkaars bij de Isle of Skye Candle Company. Ik ben echt dol op geurkaarsen!


Ok, nu moesten we dit mooie eiland toch echt weer verlaten. Op naar Plodda Falls!

Een autorit van bijna 3,5 uur, maar zo mooi. Onderweg kwamen we nog wat geiten tegen langs de snelweg.

Only in Scotland, haha!

Het laatste stukje richting Plodda Falls vind ik vooral zo mooi. Door de bossen. Een heerlijke sfeer hangt hier altijd.


Aangekomen bij de parkeerplaats was er vrijwel niemand aanwezig. Yes!

Je kunt hier overigens gewoon gratis parkeren. Er zijn alleen geen faciliteiten zoals toiletten oid.

Nadat ik wat mooie shots met mijn drone had gemaakt, liepen we nog helemaal naar beneden om de daadwerkelijke plek te bezoeken waar Onno mij ten huwelijk vroeg. Ik denk dat storm Corrie (of een van de andere stormen het afgelopen jaar) nogal bezig was geweest, want er lagen overal omgevallen bomen en helaas dus ook precies voor ons plekje. Zo jammer!


Vanaf Plodda Falls was het nog zo'n uurtje rijden naar ons hotel in Dingwall. Er was niet heel veel keuze meer voor ons op het laatste moment, dus ach.. het was geen 4-sterren hotel maar het was prima.


ploddafalls-waterfall-scotland

zaterdag 30 april


We werden wakker in Dingwall als enige gasten in het hotel. Voelt altijd wat ongemakkelijk ofzo, maar het personeel was heel vriendelijk. Na het ontbijt besloten we meteen te vertrekken, zodat we nog wat ruimte hadden om af en toe te stoppen. We moesten om 15.00 uur bij de car rental zijn en vertrokken rond 9.00 uur uit Dingwall. Na een half uur kwam ik erachter dat ik mijn airpods was vergeten. Grr, zo dom! Gelukkig heeft de eigenaar toegezegd ze toe te zenden.

Op de heenreis zagen we een prachtig plekje met een kasteel, dus we hadden bedacht dit plekje op te zoeken. Bij aankomst bleek het een totaal ander kasteel te zijn en moesten we weer helemaal terugrijden.

Niet erg, want we waren nog altijd ruim op tijd.

Opeens zag ik wel dat mijn tank nog maar 2 streepjes aangaf. Hmm.. Ik wist nog dat er bij Dalwhinnie een tankstation zat en daar waren we redelijk dichtbij. Gelukkig maar, dacht ik...


Eenmaal aangekomen bij het tankstation zag ik opeens allemaal briefjes hangen: 'No petrol due to fuel shortage'

Oh mijn god! Dit meen je niet he? Ik begon in paniek te raken. Het ging ons toch niet gebeuren dat we onze terugvlucht ook weer zouden missen? We hadden al vaker gezien dat dit het laatste tankstation was in de hele omgeving, want we reden in een natuurpark.

*pling* Het brandstof lampje begint te branden. Het zweet breekt me uit! We besluiten om via de ingebouwde navigatie toch te zoeken naar een ander tankstation. JA! Gevonden! 30 mijl terug en ik reed nu al zo'n 10 mijl met een brandend brandstoflampje. Gingen we dit redden? Geen idee, maar hebben geen keus.

Op standje zuunig volgde ik de navigatie. Iedere 5 seconden keek ik naar de teller. Hoe lang nog? Nog 20. Nog 10. Nog 5.

Ok, we zijn er over 1 minuut. PLEEEAAASE heb gewoon benzine op voorraad!!


JAAAAAAAAAAAAAAA!! Nou, ik ben nog nooit zo blij geweest om voor 2 eu de liter benzine in mijn tank te gooien!

Wat een opluchting! Maar nu moesten we wel echt haast maken, want we moesten nog 2 uur rijden en volgens de navigatie kwamen we nu om 15.30 uur aan ipv 15.00 uur.


Standje zuunig werd dus standje Max Verstappen en ik vloog over de snelweg. Uiteraard wel even ingehouden bij de flitspalen, want ja.. die hebben zij daar ook gewoon!


Uiteindelijk kwamen we om 15.10 uur aan bij de car rental, zaten we 10 minuten later in de shuttlebus richting het vliegveld en stonden we om 16.15 uur bij de gate. Gered!


Al met al was het dus veel gestress en gehaast deze vakantie. Echt bijkomen konden we niet, maar we hebben wel genoten van al het moois en het prachtige weer.


Enne.. in september kom ik weer terug. Met Onno dit keer!

sligachan-oldbridge-isleofskye
eileandonan-castle-scotland

Follow me on Instagram

@nikitavanderhaven